Határtalan régészet. Lapozz bele a régészetbe!

Végre! Ki tudja, mi az a kérdés, amit mindig feltesznek minden régésznek? Természetesen a "megtaláltátok-e Attila sírját" örökbecsű folyik ki már a könyökünkön. De akkor most mi van Attila sírjával, a Tiszával meg a három koporsóval? Többek között erre ad választ a legújabb régészeti magazin, a Határtalan Régészet.

hata_rtalanre_ge_szet.jpg
Az első szám középpontjában a hunok állnak, izé lovagolnak. Kik voltak ők valójában és honnan ered  a hun-magyar testvériség mítosza? De itt nem állunk meg. Mit tudhatunk róluk? Csak úgy ömlik a sok kincs az oldalakról. Megismerjük a leglátványosabb hun tárgyakat, az üstöket Masek Zsófia tollából, vagy éppen a díszes lovas szerszámaikat Piros Rékától. Mindezeket összekombinálva a rítusokról is fogalmunk lesz, például arról is, milyen tárgyakat áldoztak a hunok.

ke_pernyo_foto_2016-06-10_12_28_25.png

Mondom, hogy az üstök a leglátványosabb hun tárgyak


Rögtönzött hun divatbemutatóra is invitál minket a magazin. A nők az 5. században is nők voltak, így elleshetjük a hun asszonyok divattipjeit. Én például csorgatom a nyálam egy köves diadémra, de ki ne kívánna mondjuk egy ilyen kőberakásos aranycsatot a ruhájára? Ez bizony haut-couture. 

7_ke_p.jpg

1_ke_p.jpg

De le is meztelenednek előttünk, valójában egészen csontig. Tihanyi Balázs cikkében azt mutatja be, a sírok alapján hogyan vizsgálható a hunok íjász életmódja.

4_ke_p.jpg

A meztelenségnél maradva a nem éppen prűd magazin abba is beavat bennünket, hogy hogyan használták a szexet politikai fegyverkén a Római Birodalom kettészakadásának idején. De ha valaki unja a hunokat, meg a rómaiakat, Gyucha Attilától a vikingekről olvashat.

5_ke_p.jpg

És ilyen borzongató tárgyakat nézhet közben

Arról már nem is beszélek, hogy a Kislány a föld alattot is megtaláljátok szorgosan lapozgatgva. Aki megmondja kommentben, miről írtam a Határtalan Régészetbe, kiválaszthatja a következő poszt témáját.

A Határtalan Régészet a régészet Állítólagja. Népszerű tudomány közérthető hangon nyomtatásban, már nagy szüksége volt rá a magyar régészetnek, olvassátok nagy szeretettel. Pont nekünk való.