Így pusztítanak el egy magyar gótikus templomot

Updated!

Illetve így próbálják megmenteni a pusztulástól a napok óta éjt nappallá téve dolgozó régészek. Ugyanis Bonyhád középkori templomának romjaira két napon belül körforgalom épül. Régész körökben cirkulál a kétségbe esett felhívás, amiben segítséget kérnek az SOS feltáráshoz. 
bonyhad.jpg Bonyhádi zárókő. A képek forrása.

A bonyhádi templom gondosan  megépített, nagy méretű templom volt, amelyet fehér, meszelt terazzo padló borított. Sokszögalakú szentélye a mai 6-os út alatt van, csak az északi oldalról induló szentélyszakasz tárható fel. A régészek így a hajót és annak faragványait igyekeznek menteni. 

bonyhad2.jpg

A templom 1542-ben pusztult el a középkori településsel együtt, és ezidáig alig lehetett róla tudni valamit. Ugyanis másfél méter mély földréteg borította egészen a múlt hétig. A török korban a település elnéptelenedett, és a lakói kicsit messzebb telepedtek le újra. Így a templomra rakódott rétegek megóvták a gazdag 16. századi leletanyagot. Zárókövek, kapubéllet, boltozati bordák, rózsaablak maradványok és egyéb izgalmas faragványok tartoznak ezek közé.

bonyhad3.jpg

Egy kisfiú videóriportjában a régész elmondja, nem sok minden kellene hozzá, hogy a település egyetlen középkori műemléke ne pusztuljon el, és bemutathatóvá váljon.

bonyhad_5.jpg

bonyhad_6.jpg

Update: Elvben ebben az esetben nem is a nagyberuházásokhoz kapcsolódó törvény miatt ütköznek akadályba (lásd itt), hanem egy másik fogalom, a régészeti lelőhelyek elfedése kapcsán. Erről bővebben a Sírásók blogján lehet olvasni itt.

ejszaka.jpg