Róma legnagyobb szemetese

Van Rómában egy helyes domb közel az Aventinushoz, amelynek lábánál kedélyeseket lehet borozni, és ha hunyorítva nézed, szív alakú. 

images.jpegforrás.

Ez a Monte Testaccio (vagy Monte dei Cocci), amit érdemes egy kicsit közelebbről megtekinteni. Mondjuk ennyire közelről:

monte_testaccio_a_huge_pile_of_discarded_amphorae.JPGCsak a vörös kerámiás úton. forrás

Valójában itt nem az történt, hogy valaki piknik közben elejtette a hatalmas rómaitálat, amiben a csirkét cipelte, és az ripityára tört. Igazából a Monte Testaccio a rómaiak amfóra szemetese volt. Nem helytálló azt mondani, hogy amphorák vannak a földben, úgy pontosabb, hogy van némi föld is az amphorák fölött.

mt.jpg A kerámiatemető. forrás.

Nem vicceltem. Ez itt  egy majdnem 50 méter magas kerámiahegy nem messze a Tiberistől. Amúgy maga a latin Mons Testacium név, az olasz testaccio alapja is az edénytöredék szóból ered. A szeméttelepet az elsőtől a hamradik századig használták, a legnagyobb része azonban pusztán egyetlen század terméke. Legalább ez szelektív hulladékgyűjtésnek tekinthető, hiszen ezek kizárólag olívaolaj tárolásra alkalmas edények.

Az amphorák egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy alakjukról pontosan beazonosítható, mit tároltak bennünk, lévén csak csomagolóanyagnak számítottak. Így az itt előforduló két típus igen pontos képet tud nyújtani az ókori róma olívafogyasztásáról. Vagyis az itt burjánzó többszázezer kerámiatöredék is sokat ad hozzá a tudásunkhoz a megdöbbentő római étkezési sokásokról. Gondoltátok volna, hogy a kalóriabevitelük  vagy 30%-a az olajból eredt? A császár korban kizárólag Róma városban 1.000.000 lakossal számolva évente több, mint 25 millió liter olajra volt szükség. Persze, nem csak evésre szánták: gyógyszerként, kenőcsként és energiaforrásként is igényelték. Így jöhet ki, hogy egy fő évente 20-25 liter olívaolajat olajat is felhasznált.

monte-dei-cocci-rome-information.jpgAmfóratorta. forrás.

A szemétdomb is a kereskedelem miatt alakult ki. Hispániából olajat szállítottak Itáliba, innen pedig bort küldtek vissza. De mivel senki nem akart olajas bort inni, nem töltötték újra az amfórát, hanem gyorsan kidobták. Az amfóra közeli borfogyasztás amúgy ma is népszerűségnek örvend a domb tövében.

imagoromae9_tn.jpgIlyesmi körülmények között. forrás.

 Nem csak amphorákat temettek errefele, hanem a közelben nekropolisz is volt. A legmeghökkentőbb síremlék itt amúgy Caius Cestius a városfalhoz épült piramisa.

piramide-ok.jpgForrás.

Befelé menet van egy elég ijesztő folyosója:

800px-pyramid_caius_cestius_entrance_inside.jpgEz vezet tovább a sírkamráig. forrás.

pyramid_caius_cestius_room_inside.jpgIdáig. forrás.

Búcsúzóul pedig egy archív fotó a területről:

romasparita_sds3052.jpgforrás.

Ez pedig a 17. században készült róla, és befejezem.

roma_testaccio_1625.pngÍgy viszonyul a hegy a városfalhoz. forrás.

Akinek nem volt elég ennyi, a vidóban tovább tájékozódhat és ámuldozhat: