Legyél régész egy hétvégére!

Igen, még mindig tudom, mit csinálsz május utolsó hétvégéjén. Idén még több város még több múzeuma csatlakozott a Régészet napja programsorozathoz, így megerőltetni sem kell magad, hogy egy-két napra régész legyél. Elég, ha kiruccansz a hozzád legközelebb eső városba, és betérsz az első múzeumba. Jó, az mondjuk feltétel, hogy ne a lepkemúzeumot válaszd, hanem keress valami történetibbet. Ha mégsem bíznád a véletlenre, a teljes programot itt tudod átböngészni: Régészet napja 2015. Nehogy a lustaság győzzőn, előválogattam nektek pár érdekességet, amiért érdemes feltenni a kalapot és megragadni az ostort.

indiana_jones_tarsollyal.jpg

Forrás.

Kezdjük azzal, hogy a Régészet napja már a Szigettel egyenrangú fesztiválok sorába emelkedett, lévén nulladik napot szervez. Ha tudod, hogy itthon van a Seuso kincs, és tudod, hogy ez valami nagy cucc, de amúgy bővebben nem vagy képben, illetve ha balgán azt hiszed, már mindent tudsz róla, akkor is itt a helyed: 

seuso.jpg

A Seuso kincs egy darabja a Pelso (Balaton) felirattal.

Idén Miskolcot sem érdemes kihagyni. A Herman Ottó Múzeum Elit alakulat - a Kárpát-medence leggazdagabb honfoglalás kori temetői című kiállítása elnyertre az Év kiállítása díjat, és a Régészet napján több tárlatvezetést is tart. A kiállítás színes-szagos, interaktív, leporolja a honfoglalást, így nem csak vitrineket fogsz bámulni egymás után sorjában, hanem te magad okkupálod a Kárpát-medencét. Ha nem hiszitek, előtte virtuálisan bejárhatjátok az igen vagány honlapon vagy kérdezzétek Karos Kettőperötvenkettest. Meggyőző, mi?

 karokettoperotvenkettes.jpg

Ő már látta. forrás.

A személyes kedvencem amúgy itt a Fogadj örökbe egy tárgyat! program. A karosi temetők leletei a legszebb honfoglalás kori emlékeink közé tartoznak, és ki ne szeretne magáénak tudni egy évig egy eredeti, nem kamukézműves-vásárban kapható hajfonatkorongot vagy tarsolylemezt? 

hajfonatkorong_1_680.jpg

Hajfonatkorong egy karosi honfoglaláskori temetőből. Barátaival együtt Miskolcon megnézhető. forrás.

Budapesten én mindenféleképpen csatlakoznék a Rejtett középkor című óbudai sétára. Ha megtudod, milyen királyi vár, mennyi kolostor és templom emléke él a mai város térképe mögött, egész más szemmel fogsz leszállni a HÉV-ről. 

var3.jpg

Lefogadom, hogy nem számítottál rá, hogy ez is Óbudán állt. A királyi vár Buzás Gergely rekonstrukciója alapján. Forrás.

Becsszó, a gyerekek tényleg arról álmodoznak, hogy felnőtt korukban régészek legyenek, és most itt a lehetőség örömet okozni nekik. Vagy hátha betelnek vele játék közben, és inkább orvosok lesznek nagykorukban. Mindkét esetben Miniásatás a homokban címmel várja a legkisebbeket Pápa - be kell vallani, mind így kezdtük. Szokatlan és érdekes programmal készül a családok számára Szolnok, ahol Óriások, hősök, bajkeverők címmel nart mondák mesélésére invitálnak bennünket. Ugyanitt régészeti kalandjátékra is számíthatnak a gyerekek. 

gyerek.jpg

Szombathelyen is készülnek a Régészet napjára. forrás.

Én nagy barátja vagyok a régészeti állattannak - ebben a posztban már elmeséltem. Ha tudni szeretnéd, miért nem foglalkozik a dinoszaurusszal a régész, ellenben mit kezd egy halom konyhai marhahulladékkal, ami előkerül egy középkori szemetesből, akkor több ilyen programot is találsz. Akár Budapesten, akár vidéken jól összefogdoshatod az állatcsontokat. 

allatcsont.jpg

forrás.

Pazar ötletnek találom, hogy a sportosabbak számára Nyíregyháza biciklis túrát szervez egy Árpád-kori falu megismerésére. Mitöbb, a gasztrorégészet szerelmeseként nagyra értékelem a középkori ételkóstolást  is a Sóstói Múzeumfaluban.

Ha telibe a terepi munka érdekel, szabad a bejárás a gyulai palánkvár ásatására, de Várpalota-Inotát is választhatjátok. A diákok Vácon kipróbálhatják, milyen egy szelvényben dolgozni.

A nárcisztikusabbak számára ugyancsak Miskolcon lesz hely. A Bújj elődeink bőrébe! program keretén belül régi viseletekben készítenek rólad fotókat,  és "a világ végén csinálnánk egy nagy fotót" szellemében légifotó is készül az egybegyűltekről.

regeszetnapjaromo.jpg

Vagy rosszul válogattam? Meggyőzhető vagyok. Melyik szerintetek a legjobb program a Régészet napján?