Ez történik a kávéval a kotyogósban

Ez elég perverz poszt lesz. Az alapja, hogy májusban nem alszom. Mármint ez nem valami szektás fogadalom, hanem az egyetlen módja annak, hogy ki tudjam dolgozni az egy hónappal az államvizsgám előtt megkapott tételeket - mint szakirányomon első és egyetlen államvizsgázó. Bé terv, illetve - stílusosabban - Gamma terv nincs. Emiatt érdemes közelebbről és behatóan megismerkedni a Kávéval. Tehát így néz ki a Kávé neutronképen:

 

A kotyogós ejakulációja neutronfelvételen. Mondtam, úgy perverz az egész, ahogy van.

Arról jutott eszembe, hogy közvetve ez is tételem. Amit a kávéval itt látunk az neutronradiográfia. Nem kell megijedni, neve ellenére nem bonyolult. Ha valakinek röntgenezték már törött porcikáit, még könnyebben csúszik a téma. Az összes neutronnal dolgozó anyag-és szerkezetvizsgálati módszer lényege nagyon bután az, hogy egy mintát vagy a teljes tárgyat elkezdesz neutronokkal bombázni. Innentől a tárgy kétféleképpen cselekedhet döbbenetében. Vagy befogja a kósza neutronokat, amitől az atommag olyan haragra gerjed, hogy sugározni kezd kifelé. Szerencsénkre ez a sugárzás mérhető, és beazonosítja a tárgy összetételét. A másik esetben visszaverődik, mint az ablakra dobott ping-pong labda. Ezeket a visszacsapódó labdácskákat felfogva pedig az anyag szerkezetét érthetjük meg. A kávéfőzésről pedig azért lehet ilyen remek neutronfelvételeket készíteni, mert a könnyű alkotókra, mint például a víz vagy a levegő elemei igen érzékeny a módszer. Ha a régész épp nem kávéfőzéssel szórakozik, akkor jól használható a metódus például bronz-vagy faszobrok vizsgálatára. 

Ha jók lesztek, legközelebb elmesélem, mi az az induktívan csatolt plazma (atom)- emissziós spektrometria. Már nem kell sokat aludni. 

kavespolo.jpg

Vajon melyik igen aktuális kedvenc pólóm vegyem fel? Talán a tisztábbat. Mosni úgyse lesz időm májusban.